Kissojen Katastrofiyhdistys KKY ry (Tampere)

Veera

Kaunis Veera-prinsessa on tulevan omistajansa rakkain ystävä. Veera on 7-vuotias, puolipitkäkarvainen kilpparityttö. Kesy, suloinen pörröpallo antaa ja tarvitsee paljon rakkautta. Veera on hyvin herkkä kissa ja reagoi epämukaviin olosuhteisiin voimakkaasti.

Veeralla on todettu idiopaattinen kystiitti, mikä tarkoittaa, että stressin seurauksena hänen virtsarakkonsa limakalvo heikkenee, jolloin virtsan aineet pääsevät ärsyttämään rakon seinämää ja aiheuttavat hänelle kipua. Stressaantuessaan hän pissailee pitkin lattioita kivun vuoksi.

Veera nauttii leikkimisestä, mutta osaa myös ottaa rennosti. Hän nauttii etenkin masun rapsuttamisesta, tällöin hän kierähtää selälleen ja nuolee rapsuttajan kättä.

Veera  saattaisi sopia parhaiten ainoaksi kissaksi rauhalliseen kotiin, jossa omistajat viettävät suurimman osan ajastaan kotona. Tällöin omistajilla täytyy olla paljon aikaa, rakkautta ja rapsutuksia annettavana kissalle.

Toinen mahdollisuus on, että uudessa kodissa on todella kiltti, mutta peloton kissakaveri, joka ei murinoista ja sähinöistä hätkähdä. Veera ei käy toisten kimppuun, mutta osaa aluksi kuulostaa raivokkaalta, vaikka onkin hyvin alistuva. Toinen kissa saattaisi helpottaa yksinolon aiheuttamaa tuskaa, kunhan vain Veera ei ahdistu hänestä.

Stressaantuessaan Veera alkaa pissailla pitkin lattioita ja stressin pahentuessa lisäksi mouruta öisin. Veeralle stressaaviksi tilanteiksi on havaittu ainakin liika yksinolo (ainoana kissana) ja toisen kissan jahtaamaksi joutuminen. Oikeanlaisessa kodissa Veera on varmasti ihana ja rakastava lemmikki ja stressioireet katoavat.

Joitakin idiopaattista kystiittiä sairastavia kissoja voi kuitenkin stressata vaikka vääränväriset verhot, eli kaikkien stressitekijöiden eliminoiminen voi olla vaikeaa. Veera ei välttämättä lukeudu tähän joukkoon, häntä ensikodissa stressaavat tekijät ovat hyvin selvillä. Joko omat kissamme ahdistavat häntä, tai yhteen huoneeseen yksin suljettuna hän joutuu olemaan liikaa yksin.

Päivitys 21.11:

Veera kävi viime viikolla eläinlääkärissä veristen ulosteiden takia. Ilmeisesti suolisto oli täynnä karvaa, joka ärsytti suolta ja aiheutti verenvuotoa. Nesteytyksestä huolehtimisen ja kissanmaltaan syöttämisen pitäisi auttaa karvojen poistumista, jotta vastaava ei toistu.

Ensikodissakin on viime aikoina alkanut esiintyä vääriin paikkoihin, lähinnä sohvan alle, pissailua. Todennäköisesti tämä johtuu siitä, että toinen omista kissoistamme toisinaan kiusaa Veeraa ja hän on pari kertaa tullut jahdatuksi poistuessaan hiekkalaatikolta.

20.12.
Kävimme kuun alussa eläinlääkärillä selvittämässä, löytyykö Veeran pissailuun jotain lääketieteellistä syytä. Eläinlääkäri sulki pois muut mahdolliset sairaudet ja päätyi toteamaan Veeralla idiopaattisen kystiitin.
Eläinlääkäri suositteli Veeralle kipua lievittäviä ja rauhoittavia lääkkeitä. Näitä kokeilimme, mutta muuta vaikutusta ei havaittu kuin se, että koska Veera ei suostunut syömään lääkkeitä ruuan seassa, hän stressaantui entistä pahemmin jatkuvasta lääkitsemisestä. Olemme siis nyt jättäneet lääkkeet pois.
Myös Veeran hampaat hoidettiin (hammaskiven poisto) ja häneltä otettiin verikoe, jossa testattiin maksan, munuaisten ja kilpirauhasten toiminta. Verikokeen tulokset olivat täysin normaaleja.

1.1.
Veera on alkanut mouruta muutaman kerran yössä ja jättää osan ruuastaan syömättä. Kokeilemme sulkea hänet yksin makuuhuoneeseen, jotta hän saisi olla rauhassa.

17.2.
Veera on selvästi vähemmän stressaantunut makuuhuoneen kuningattarena. Hän ei enää mourua öisin, ja ruoka maistuu jälleen, kun toiset kissat eivät ahdistele häntä. Jokin, todennäköisesti suljetun oven taakse yksin jääminen, kuitenkin stressaa häntä niin, että lattialle pissailu jatkuu edelleen.

Sulje valikko